Konferencja Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym

W dniach 20-21 lutego 2014 r. w Lublinie odbyła się VI Konferencja Naukowo-Techniczna Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym, której celem była prezentacja problematyki związanej z identyfikowaniem i rozwiązywaniem problemów produkcji, technologii i jakości w zakładach spożywczych oraz wymiana doświadczeń w tym obszarze.

Firma SELS, jako jeden z wystawców, miała okazję zaprezentować urządzenia i systemy o wyjątkowej odporności na ekstremalne warunki wynikajace ze specyfiki przemysłu spożywczego:

1. Czujniki i systemy wizyjne SensoPart.  Kontrola obiektowa nadruków na opakowaniach – szklanych, metalowych, plastikowych, kartonowych; czytanie tekstu nadrukowanego na etykietach i produktach; czytanie kodów paskowych i dwuwymiarowych DataMatrix; sprawdzenie czy nadruk znajduje się w odpowiednim miejscu na etykiecie.
Obraz3

2. Czujniki SensoPart serii F25 – wykonania odbiciowe, refleksyjne, bariera; czujniki kontrastu i koloru – detekcja znaczników na foliach aluminiowych; precyzyjne czujniki z wiązką z autokolimacją; wyjścia analogowe 0..10 V; detekcja materiałów transparentnych; wytrzymałe konektory metalowe; wyprowadzenie przewodem z konektorem M12 4-pin.
Obraz1

3. Czujniki SensoPart serii F55 – wykonania analogiczne jak w przypadku serii F25; 3-kanałowe czujniki koloru; czujniki luminescencyjne UV; dokładne czujniki z wyjściem analogowym; precyzyjne czujniki z wiązką z autokolimacją; obudowy z tworzywa ABS lub ze stali nierdzewnej (ECOLAB); wyprowadzenie sygnału przewodem lub obrotowym konektorem; uczenie przyciskiem na obudowie lub potencjometrem.
Obraz2

4. Czujniki optyczne – seria FF – w obudowach cylindrycznych ze nierdzewnej ASI 316L M18 oraz gładkiej fi18 – IP69K; czoło czujnika z tworzywa PPS dopuszczone do kontaktu z żywnością (certyfikat FDA); zdalne programowanie Teach-in; certyfikat ECOLAB oraz Diversey.
4

5. Czujniki indukcyjne – seria PF – ze stali nierdzewnej ASI 316L w obudowach M12 i M18; czoło czujnika z tworzywa PPS dopuszczone do kontaktu z żywnością (certyfikat FDA).
5